Pouch.nl Pouch.nl Forum


Onderzoeken bij darmziektes

Coloscopie

In de meeste gevallen wanneer je last hebt van je dikke darm en je een arts hiervoor bezoekt, wil hij een kijkje nemen in de dikke darm. Dat heet een coloscopie.
Als je een pouch hebt, is het soms ook noodzakelijk om de pouch van binnen te bekijken. Dit gaat op dezelfde manier, alleen wordt de scoop maar een klein stukje, alleen in de pouch ingebracht.

Voor een scopie moeten je darmen helemaal leeg zijn, zodat er goed zicht is. Er mogen geen ontlastingsresten aanwezig zijn. Je krijgt in de meeste gevallen een dag voor het onderzoek het middel CleanPraep, dit moet je aanlengen met water en indien mogelijk hier 3-4 liter van drinken. Dit spoelt je darmen letterlijk schoon. Indien het onderzoek pas in de middag is, kan het ook zijn dat je ’s ochtends ook nog 1 liter CleanPraep moet drinken.
Een andere manier om je darmen te reinigen is door middel van lavage; je krijgt dan een paar uur voor het onderzoek een slangetje via de neus in je maag. Via dat slangetje wordt CleanPraep op lichaamstemperatuur ingebracht. Je zit tijdens deze behandeling op een wc. Dit is een versnelde manier van de darmen schoonspoelen, maar de meeste mensen preferen het zelf drinken van de CleanPraep.

Je dient nuchter naar het ziekenhuis te gaan. In het ziekenhuis wordt een infuus ingebracht, waarmee je, indien je dat wenst een roesje krijgt. In sommige gevallen kan het onderzoek pijnlijk zijn, vandaar het roesje.
Tijdens het onderzoek lig je op je linkerzijde op de onderzoekstafel.

De scoop is erg wendbaar en kan de bochten van de darm goed volgen. De arts zal de scoop eerst tot het einde toe inbrengen en vanuit daar met een terugtrekkende beweging de darm bekijken. De arts ziet de darm op een scherm waarmee ook opnames gemaakt kunnen worden. Er wordt dan ook wat lucht in de darm geblazen zodat de darmwand open gaat staan voor een beter zicht.
Op de scoop zitten ook kleine instrumenten waarmee indien nodig poliepen kunnen worden verwijderd of stukjes uit de darmwand kunnen worden gehaald voor verder onderzoek.

 

In een later stadium zullen we ook bekkenbodemtherapie bespreken.


 

Met dank aan Dr. E.C.J. Consten - Chirurg Meander Medisch Centrum te Amersfoort.
© 2007 - www.pouch.nl - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer.