Pouch.nl Pouch.nl Forum


De dikke darm

De dikke darm is wijder dan de dunne darm. De dikke darm is in totaal ongeveer 1,5 meter lang en begint rechtsonder in de buik bij de blindedarm, loopt dan omhoog en dwars door de buik, waarna het met een draai aan de linkerkant weer naar beneden gaat het diepe bekken in.
De dikke darm bestaat uit het coecum met daaraan de blinde darm en het rechter opstijgende deel (colon ascendens), het dwars verlopende deel (colon transversum), het linker afdalende deel (colon descendens) en het sigmoïd (colon sigmoideum), dat aansluit op de endeldarm (rectum).

De opname van water en elektrolyten is de belangrijkste functie van de dikke darm, naast het fungeren als tijdelijk opslag voor afvalstoffen en het zorgdragen voor de verwijdering ervan. De rechter colonhelft verzorgt vooral de wateropname, het linker deel bezit de opslagfunctie. De bacteriën in het colon produceren vitamine K (belangrijk voor de bloedstolling).
De endeldarm (rectum) is het laatste deel van de dikke darm en eindigt bij de anus. Doorgaans is de endeldarm leeg, omdat de ontlasting hoger in het afdalende deel van de dikke darm wordt opgeslagen. Uiteindelijk raakt het afdalende deel van de dikke darm vol en loopt de ontlasting over in de endeldarm, wat leidt tot aandrang tot ontlasten (defaecatie).
De ontlasting legt meestal een weg van ongeveer 12 uur af in de dikke darm.

 


Met dank aan Dr. E.C.J. Consten - Chirurg Meander Medisch Centrum te Amersfoort.
© 2007 - www.pouch.nl - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer.