Pouch.nl Pouch.nl Forum


Herstel na de operatie

Herstel in het ziekenhuis

In de meeste gevallen wordt er begonnen met het eten van lichtverteerbaar voedsel om de darm weer langzaam op gang te laten komen. Dit wordt in stapjes opgebouwd.

Wanneer er pijnlijke buikkrampen optreden bij het opnieuw “opstarten” van de darm kan buscopan worden gegeven.

Tips:

- Voorzorgsmaatregelen nemen voor kapotte huid bij je anus (een verzachtende creme, natte baby billen doekjes, zacht wc-papier en geen ziekenhuis wc-papier) wanneer je voor het eerst weer naar de wc gaat.

- Huid rondom de stomawond/litteken na operatie insmeren met vette creme, in verband met vernieuwing van de huid, schilfering.


Herstel na ontslag

In het geval van de pouch moet je rekening houden met minimaal een jaar aan revalidatie voor de pouch zelf. De pouch moet zichzelf ontplooien en oprekken. Net na de operatie zal de inhoud van de pouch ongeveer 100cc zijn en na anderhalf jaar 300cc. De pouch moet er ook aan ‘wennen' dat de ontlasting langer moet blijven zitten zodat het kan gaan indikken.

Lichamelijk voel je je meestal al na een paar maanden veel beter.

Een geslaagde operatie is wanneer je 4-6x per 24 uur je pouch moet legen. Uiteraard verschilt dit heel erg van persoon tot persoon; sommigen moeten bijvoorbeeld 10x per dag naar het toilet, maar zijn hier heel tevreden mee.

 

Met dank aan Dr. E.C.J. Consten - Chirurg Meander Medisch Centrum te Amersfoort.
© 2007 - www.pouch.nl - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer.