Pouch.nl Pouch.nl Forum


Aanleg van de pouch (Ileo Pouch Anale Anastomose)

Vóór de operatie

In het traject naar de operatie toe heb je een gesprek met de chirurg over de operatie procedure, met de anesthesioloog over de narcose en de pijnbestrijding, met de internist en eventueel met de stomaverpleegkundige indien je een tijdelijk ileostoma krijgt.


Aanleg pouch

Waar staat IPAA voor? Dit staat voor Ileo Pouch Anale Anastomose. Dus een pouch gemaakt van dunne darm, welke wordt verbonden met de anus.
De aanleg van de pouch kan laparascopisch (= d.m.v. kijkoperatie) gebeuren of gewoon op de “ouderwetse” manier. Dit ligt aan de chirurg maar ook aan de conditie en urgentie van de patiënt.
In het geval van de laparascopische operatie zullen er enkele (meestal 5, waarvan 2x 5mm en 3x 10-12 mm) kleine sneetjes worden gemaakt voor het inbrengen van de instrumenten. Ook zal er een “bikinisnee” worden gemaakt voor de verwijdering van de dikke darm. De dunne darm kan hierdoor ook naar buiten worden gebracht. Zodoende kan een pouch worden gemaakt. Deze wordt in het kleine bekken met een chirurgisch circulair nietapparaat aan de anus vastgemaakt. Hiermee is uiteindelijk de aanleg van de pouch gerealiseerd.
Als je op de ouderwetse manier wordt geopereerd, zal er een grote verticale snee worden gemaakt van boven de navel tot op het schaambeen.
De voordelen van laparascopie zijn minder kans op wondinfecties omdat je kleinere sneeën hebt, minder kans op darmverklevingen en een snellere genezing. Verder is het voor de patiënt fijn omdat het een cosmetisch voordeel heeft.
Wanneer je echter te ziek bent of als het spoed is, zal een laparascopische operatie niet altijd mogelijk zijn. Dit verschilt ook weer per ziekenhuis, per patiënt en per chirurg.

 

Er zijn verschillende operatie trajecten, dit is afhankelijk van de chirurg maar ook van de ernst van je ziekte. Dit zijn de verschillende mogelijkheden, deze zullen we later beter toelichten.
 
1.     Operatie in 3 stappen:

1e operatie-> Verwijderen van de dikke darm en een tijdelijk eindstandig ileostoma;
2e operatie-> Aanleg van de pouch en aanleg tijdelijke dubbelloopsstoma;
3e operatie-> Opheffen dubbelloopsstoma.

2.     Operatie in 2 stappen:

1e operatie-> Verwijderen van de dikke darm en aanleg van de pouch met een tijdelijke dubbelloops-stoma;
2e operatie-> Opheffen dubbelloopsstoma.

3.     Operatie in 2 stappen:


1e operatie-> Verwijderen van de dikke darm en een tijdelijk eindstandig ileostoma;
2e operatie-> Aanleg van de pouch en opheffen van het ileostoma.

4.     Alles kan ook in 1 operatie, maar deze wordt vanwege de aanwezige complicaties op naadlekkages van de pouch niet zo vaak uitgevoerd.

Elk ziekenhuis heeft zijn eigen protocollen en elke chirurg heeft zijn persoonlijke werkwijze. We hebben geprobeerd in grote lijnen aan te geven wat je ongeveer te wachten staat. Dit kan dus anders zijn dan hieronder staat aangegeven.


 

Met dank aan Dr. E.C.J. Consten - Chirurg Meander Medisch Centrum te Amersfoort.
© 2007 - www.pouch.nl - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer.