Pouch.nl Pouch.nl Forum


Overige technieken

INRA

INRA staat voor ileo-neorectale anastomose.

Dit is een operatietechniek waarbij de dikke darm wordt verwijderd, maar waarbij de endeldarm blijft staan. Bij de endeldarm wordt alleen het slijmvlies verwijderd. Dit slijmvlies wordt vervangen door gezond slijmvlies uit de dunne darm. Dit dunne darmslijmvlies wordt dan aan de binnenkant van de endeldarm gehecht.

Deze techniek wordt bijna niet meer gebruikt. Over de resulaten op lange termijn is minder bekend dan bij een pouch en de operatietechniek is moeilijker.


Continent ileostoma volgens Kock

Een continent ileostoma is een alternatief voor het conventionele stoma, of wanneer de pouch niet naar behoren werkt. Het is ontwikkeld door de Zweedse hoogleraar en chirurg Prof. Nils E. Kock. Bij een continent ileostoma wordt de ontlasting verzameld in een reservoir in het lichaam. Het reservoir is gemaakt uit het laatste deel van de dunne darm, op dezelfde manier als bij een pouch. Alleen bevindt het zich in de buikholte en is er dus een opening door de buikwand heen. Je hoeft dan geen stomazakjes te dragen, en je bepaalt zelf wanneer je het reservoir leegt (ongeveer 3 à 4 maal per dag); je bent dus continent.

Het reservoir is lek- en reukdicht afgesloten van de buitenwereld door middel van een klep, ook deze is gemaakt van dunne darm. Bij het legen van dit stoma, maak je gebruik van een katheter. Aan de buitenkant is bijna niets te zien van het stoma. Je hoeft het slechts met een klein gaasje of stomapleister/kapje af te dekken. Dit is nodig omdat de klep (darmslijmvlies) wat vocht en slijm produceert.

 

Deze webpagina is geschreven door Vivian Förster en Iris Kronenburg.
Met dank aan Dr. E.C.J. Consten - Chirurg Meander Medisch Centrum te Amersfoort.
© 2007 - www.pouch.nl - Alle rechten voorbehouden - Disclaimer.