Dunne darm drukmeting
Waarom dit onderzoek?
Bij een dunne darm drukmeting wordt de druk gemeten in de maag, de twaalf-vingerige darm en de dunne darm. Doel van dit onderzoek is meestal om de oorzaak te achterhalen van klachten, zoals: overgeven; een opgeblazen gevoel; of het niet kunnen eten van vast voedsel. Soms wordt deze meting gedaan bij patiënten die een operatie aan de dikke darm moeten ondergaan.
Voorbereiding
Het kan zijn dat er wordt gevraagd drie tot vijf dagen voor het onderzoek te stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen. Meestal zijn dit medicijnen die invloed hebben op de motoriek van het maag-darmkanaal.
Op de dag van het onderzoek moet u 'nuchter' zijn. Dit betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niets meer mag eten en drinken. U komt zonder ontbijt naar het ziekenhuis. U mag wel een paar slokjes water drinken.
Uitvoering dunne darm drukmeting
Bij de drukmeting maken we gebruik van een dun slangetje (katheter). Dit slangetje is ongeveer vier mm dik en wordt via de neus ingebracht. Eerst spuit de arts een beetje gel in het neusgat. Deze gel verdooft het neusslijmvlies. Vervolgens vraagt de arts of assistente u om uw hoofd een beetje achterover te houden. Het slangetje wordt nu ingebracht tot in de keel. Hierna vragen wij u uw kin op de borst te doen en te slikken. U slikt nu zelf de katheter naar binnen.
Met röntgenstraling wordt gekeken of het slangetje daadwerkelijk in de dunne darm zit. Als dit niet het geval is, brengt de arts het slangetje met een endoscoop in.
Hierna gaat u op het bed zitten. We sluiten het uiteinde van de katheter aan op meetapparatuur. Hierna brengt de arts onderhuids een naaldje in. Dit naaldje wordt via een draadje ook aangesloten op de apparatuur. Vervolgens kijkt de arts of de katheter zich in de juiste positie bevindt. Indien nodig wordt nog iets met de katheter geschoven. Als alles goed is aangesloten kan de meting beginnen.
Na ongeveer vier uur meten brengt de arts in een bloedvat een infuusnaaldje in. Via dit infuus krijgt u een middel toegediend dat bij gezonde mensen invloed heeft op de motoriek van het maag-darmkanaal. Dit is om te onderzoeken of uw klachten veroorzaakt worden door:
a) het niet goed functioneren van de darmspieren; of
b) door een probleem met de zenuwen die de darm aansturen.
Een half uur hierna krijgt u een pannenkoek te eten. Vervolgens meten we nog gedurende ongeveer twee uur. U moet er op rekenen dat het totale onderzoek ongeveer zeven uur zal duren. In sommige gevallen gaat u met het kastje (de meetapparatuur) naar huis, en komt u pas de volgende dag weer terug naar het ziekenhuis.