Dikke-darmkanker
Richard > 30-12-2006, 00:21
Beste dr. Consten of dr. Bemelman
Sinds okober ben ik lid van dit forum dat volgens mij heel erg in een behoefte voorziet. Kijk ik naar de berichten van deelnemers, dan zie ik mijn ziekte, dikke-darmkanker, nooit vermeld. Wel heel vaak chronische darmontsteking als aanleiding om een pouch te plaatsen. Mijn ziekte is fantastisch en boven verwachting bestreden, ik heb veel waardering voor de medisch specialisten. Voordat ik echter - op mijn aandringen - een pouch kreeg is er door de specialisten heel wat gediscussieerd: was een pouch bij mij wel een goede oplossing en hoe zou men te werk gaan... Immers, weefsel kon door chemo- en radiotherapie behoorlijk zijn beschadigd. Ik maakte er uit op, dat de combinatie dikke-darmkanker en pouch iets is, dat niet veel voorkomt.
Dit als achtergrond van mijn simpele vragen: Dikke-darmkanker komt veel voor, maar welk percentage van de pouch-dragers heeft een zelfde ziektebeeld als ik?
Volgens mij, wanneer ik naar het forum kijk, erg weinig.
Welke oplossing kiest men dán voor de patiënten, die te genezen zijn en met welk motief kiest men er voor geen pouch te plaatsen?
En welk percentage van de mensen met deze ziekte krijgt een pouch?
Ik hoop dat mijn vragen duidelijk zijn.
Met vriendelijke groet,
Richard van den Tol
***
Beste Richard,
Dikke darm kanker en chronische darm ontsteking zijn twee totaal verschillende ziekte beelden. Echter, het kan wel zo zijn dat je een zelfde soort operatie moet ondergaan, nl. het verwijderen van de dikke darm. Bij mensen met chronische dikkedarm ontsteking moet ook de endeldarm verwijderd worden. In dat geval wordt een pouch aangelegd. Bij sommige gevallen van dikke darm kanker moet de endeldarm ook verwijderd worden. Dan kan het aanleggen van een pouch een optie zijn om een nieuw reservoir aan te leggen.